Δάπεδο

Τοποθέτηση Ξύλινου Δαπέδου

924e149af069b8ea323a809fbb1171d4_m

Δάπεδα
Το ξύλινο δάπεδο είναι κλασικό, διαχρονικό και ταιριάζει με όλα τα στυλ διακόσμησης εσωτερικού χώρου. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι εύκολο στην συντήρηση και στον καθαρισμό. Ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης διατίθενται σε 4 βασικούς τύπους που καλύπτουν απόλυτα όλες τις ανάγκες σας. Επιλογή ξύλινου δαπέδου.

1. Καρφωτά παρκέτα
Τα καρφωτά παρκέτα αποτελούν το κλασσικό είδος παρκέτων στην αρχιτεκτονική και διακοσμητική. Διατίθενται σε μεγάλη γκάμα διαφορετικών ειδών ξύλου όπως : ΔΡΥΣ , DOUSSIE , IROKO , PADOUK , TEAK BURMA, WENGE, TEAK AFRICA, NIAGON, MERBAU, προσφέρουν πολλές επιλογές και συμβαδίζουν με κάθε στυλ διακόσμησης.


2. Κολλητά παρκέτα 
Τα κολλητά παρκέτα μπορούν να κολληθούν εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο από μάρμαρο, μωσαικό ή μπετόν. Αποτελούν άψογη λύση, όπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί καρφωτό, τόσο για νέες οικοδομές, όσο και για ανακαινίσεις κατοικιών, παλαιών κτιρίων και αναβαθμίσεις επαγγελματικών χώρων. Είναι από μασίφ ξύλο που σημαίνει ότι μπορούν να τριφτούν και να λουστραριστούν τόσες φορές όσες και το κλασικό καρφωτό παρκέτο. Λόγω των διαστάσεων και της κοπής τους προσφέρονται για περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση καθώς και για την δημιουργία σχεδίων.


3. Προλουστραρισμένο πάτωμα διαρκείας
Είναι ένα έτοιμο προβερνικωμένο παρκέτο υψηλών αντοχών. Κατασκευάζεται από 3 στρώσεις ξύλου, που πρεσάρονται κάτω από ειδικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, και 6 στρώσεις οικολογικών βερνικιών διαρκείας, περασμένα με αυτόματα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά του, κάνουν αξεπέραστη την επιλογή του για οποιονδήποτε χώρο: Εύκολη, γρήγορη τοποθέτηση, ακόμα και αυθημερόν, χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο και λουστράρισμα. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αφού μπορούν να τριφτούν και λουστραριστούν.


4. Laminate
Παρέχουν υψηλή αισθητική στο χώρο, διακρίνονται για τη μεγάλη τους ανθεκτικότητα κατά τη μετακίνηση βαρέων επίπλων, τροχήλατων καθισμάτων, την απότομη απόθεση αντικειμένων καθώς και σε καψίματα τσιγάρων, είναι υποαλλεργικά και αντιβακτηριακά και τα χρώματα τους παραμένουν αναλλοίωτα από τη ηλιακή ακτινοβολία.
Οι σανίδες παράγονται με ειδικά διαμορφωμένες ακμές  που κουμπώνουν μεταξύ τους δημιουργώντας μια ενιαία επιφάνεια χωρίς ορατές ενώσεις. Συναρμολογούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιοδήποτε δάπεδο χωρίς να απαιτείται η χρήση κόλλας.
Διατίθεται σε πολλούς χρωματισμούς φυσικού ξύλου με δυνατότητα πολλαπλών συνδυασμών και συνοδεύονται από ειδικά εξαρτήματα ( σοβατεπί, αρμοκάλυπτρα, ηχομονωτικά υποστρώματα κ.α.).
Η μεγάλη αντοχή του σε συνδυασμό με την ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, το καθιστά ιδανικό για χώρους με μεγάλη κυκλοφορία, όπως επαγγελματικοί χώροι, καταστήματα, εκθέσεις, γραφεία, ιατρεία κ.λ.π. 


Δέκα σημεία προσοχής πριν την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου.


01. Το σπίτι πρέπει να είναι κλειστό και να έχουν τοποθετηθεί τα εξωτερικά κουφώματα.

02. Οι εργασίες που απαιτούν χρήση υλικών που περιέχουν υγρασία να έχουν προηγηθεί και αυτά να έχουν στεγνώσει.


03. Όταν η τοποθέτηση γίνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, θα πρέπει να λειτουργεί η θέρμανση έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι ιδανικές συνθήκες (σταθερή υγρασία και θερμοκρασία) για το ξύλινο δάπεδο.


04. Τα πατώματα πρέπει να τοποθετούνται στο χώρο λίγο πριν το φινίρισμα του ελαιοχρωματιστή, έτσι ώστε να μην καταπονούνται από τα διάφορα συνεργεία αλλά και να μην εκτίθενται στις κακές συνθήκες της οικοδομής για μεγάλο χρονικό διάστημα.


05. Κρίνεται απαραίτητη η παραμονή των παρκέτων στο χώρο όπου θα γίνει η τοποθέτηση, για χρονικό διάστημα 15-20 ημερών πριν από την χρήση τους, ώστε να εγκλιματιστούν με τον χώρο.


06. Το τελικό φινίρισμα του δαπέδου , τρίψιμο-λείανση και βερνίκωμα γίνονται όταν το ξύλο έχει την σωστή σχετική υγρασία (8-10%) η μέτρηση της οποίας γίνεται με το υγρόμετρο.


07. Όσον αφορά την ηχομόνωση, θα πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν ότι η χρήση μονωτικών υλικών τα οποία συγκεντρώνουν την υγρασία απαγορεύεται, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται. Στις περιπτώσεις που η χρήση τους είναι επιβεβλημένη, καλό είναι να γίνεται χρήση άνθυγρων υλικών όπως chips εξυλασμένης πολυστερίνης. Αν και το κέρδος σε συντελεστή ηχομόνωσης είναι της τάξεως του 20-30% , η χρήση των ηχομονωτικών υλικών καθιστά το αερισμό των ξύλινων δαπέδων δύσκολο. Ένας καλός τρόπος μείωσης του θορύβου είναι η χρήση μεσοπατώματος από τάβλες η κόντρα πλακέ θαλάσσης το οποίο μαλακώνει την αντήχηση των δαπέδων, βοηθά στην καλύτερη κατασκευή, περιορίζει τις πιθανότητες τριγμών και καθιστά περισσότερο ουδέτερο στις συστολοδιαστολές το ξύλινο δάπεδο. Τέλος η χρήση εξαερισμών δίνει την δυνατότητα εκτόνωσης και αερισμού των δαπέδων.


08. Σε ότι αφορά τα κολλητά δάπεδα, πρέπει πάντα να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην υγρασία της επιφάνειας στην οποία θα γίνει η συγκόλληση των δαπέδων. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι ο εγκλωβισμός υγρασίας σε τσιμεντοκονίες οι οποίες αποτελούν το υπόστρωμα των δαπέδων, και έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα το αρχικό σκέβρωμα και στην συνέχεια την αποκόλληση του δαπέδου. Ένας εμπειρικός κανόνας μας πληροφορεί ότι για κάθε εκατοστό πάχους της τσιμεντοκονίας απαιτείται μία εβδομάδα για την πλήρη αποβολή της υγρασίας που περιέχει. Σε κάθε περίπτωση η χρήση οργάνων μέτρησης υγρασίας κρίνεται απαραίτητη πριν την συγκόλληση.


09. Για τα καρφωτά πατώματα απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα στις αποστάσεις μεταξύ του μονοσωλήνιου συστήματος θέρμανσης και του ξύλινου δαπέδου. Όταν η απόσταση αυτή είναι μικρότερη των 5 εκατοστών θα πρέπει να μεσολαβεί θερμομόνωση των σωλήνων -χρήση arm flex- ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μεγάλων θερμοκρασιών οι οποίες ξηραίνουν τοπικά το ξύλο και δημιουργούν αρμούς στην εικόνα του δαπέδου.


10. Αποφυγή σφουγγαρίσματος με μεγάλη ποσότητα νερού αλλά και ύγρανση των χώρων κατά την περίοδο των θερινών μηνών όπου συνήθως αφήνουμε κλειστό το σπίτι μας και παρατηρείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συντήρηση.
Η συντήρηση του δαπέδου σας είναι εκπληκτικά εύκολη. Απλά σκουπίστε με σκούπα, σφουγγαρίστε με στεγνή σφουγγαρίστρα ή ηλεκτρική σκούπα κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν είναι απαραίτητο καθαρίστε το πάτωμα με μία ελαφρά υγρή σφουγγαρίστρα. Το δάπεδο μπορεί να αντέξει για πάρα πολλά χρόνια με τη σωστή φροντίδα και συντήρηση. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα προστασίας για το δάπεδο κάτω από τα πόδια των επίπλων, να τοποθετείτε προστατευτικά χαλάκια κάτω από τις καρέκλες που έχουν ροδάκια και να τοποθετείτε χαλάκια στα σημεία εισόδου όπου πατούν πολλά πόδια.!